Eterično ulje Ravensara dobiva se destilacijom vodenom parom iz listova biljke Azijskog kamforovca (Cinnamomum camphora (L.) J. Presl.) koja raste na Madagaskaru.

Inače ova biljka raste diljem Azije, ali samo varijetet koji raste na Madagaskaru daje ulje bogato 1,8 cineolom.

Ravensara kemotip 1,8 cineol je najsnažnije protuvirusno eterično ulje. Djeluje i antibakterijski, protugljivično, protuupalno, antireumatski. Dr. Kurt Schnaubelt poznati svjetski aromaterapeut smatra ravensaru najboljim izborom u borbi protiv gripe.

Glavne kemijske sastavnice ulja su oksidi i to do 55 % 1,8 cineol, monoterpeni (sabinen, alfa pinen i beta pinen), seskviterpeni (beta kariofilen), monoterpenski alkoholi (alfa-terpineol 7% i terpineol) i esteri (terpenil acetat).

Ulje je netoksično, smatra se jedim od najsigurnijih ulja za korištenje čak i kod male djece i spada u eterična ulja s najslabijim iritativnim učinkom.

Najbolji način za korištenje ulja ravensare je putem difuzera koji raspršuje sitne kapljice ulja u prostor kako bi se spriječilo širenje uzročnika bolesti ili se nakapa par kapi u vruću vodu koja isparava i inhalira se nekoliko puta dnevno. Također se može koristiti u aroma lampi, ovlaživaču zraka, a kod djece nakapa se par kapi (2-3 kapi) na vaticu i stavi pokraj dječjeg krevetića. Može se primjenjivati i topikalno (na koži) ali samo razrijeđeno u baznom ulju.

Koristi se za prevenciju i liječenje virusne respiratorne infekcije, te se može razrijediti u koncentraciji do 10 % u nekom brzoupijajućem baznom ulju i nanositi na kožu i to na područje stopala. Pripravljenom mješavinom (3-5 kapi) snažno izmasirajte prednji dio svakog tabana gdje započinju nožni prsti i to do pet puta dnevno.

S obzirom da ravensara djeluje kao antireumatik u mješavinama za masažu cijelog tijela koristi se u koncentarciji od 1 do 3 %, a za bolne zglobove i u malo jačim koncentracijama do 5 %.

Aromatica eterično ulje ravensare je proizvedeno u skladu s najvišim standardima te posjeduje svu potrebnu dokumentaciju koja opravdava kemijski sastav i prirodno porijeklo ulja s Madagaskara.

Komentari su onemogućeni.