Stavimo li naš najveći organ pod “povećalo’ – puno toga možemo otkriti. Npr. jesmo li izloženi svakodnevnom stresu ili smo pretjerivali boraveći na suncu. Prolazimo li hormonalne promjene, bolujemo li od nekih upalnih procesa, pijemo li dovoljno tekućine i još mnogo mnogo toga…

Koža nam isto tako, vrlo brzo odgovara na pitanje kakvi smo joj (bili) domaćini svih godina života (u njoj), kako (smo) se prema njoj odnosimo, njegujemo li ju kako bismo trebali?
Kroz ljudsku povijest često su se primjenjivale različite metode otkrivanja poveznica stanja organizama s izgledom kože i promjenama na licu. U nekim alternativnim medicinskim pristupima i filozofijama – koža lica i tijela promatra se kao ogledalo uma i tijela. Načelno se slažemo s tom tezom. Koža je zapravo najveći komunikator između nas i okoline pa ju moramo njegovati s posebnom pažnjom. Kako bi ”koži današnjice” pomogli da ostane zdrava, važno je da ju njegujemo preparatima koji će pomoći regenerirati njen zaštitni sloj. PRIRODNA BILJNA ULJA odličan su izbor.

Naime naša je koža polupropusni organ, a to znači da će veliki dio onoga što zaista i stavimo na nju završiti u našem organizmu. Kada koristimo biljna ulja, sigurni smo u to što zaista stavljamo na našu kožu. Biljna ulja sadrže lipide od kojih se sastoji zaštitni sloj naše kože. A lipidi poput “cementa” – tvore čvrste veze među stanicama i na taj način stvaraju zaštitni omotač koji sprečava gubitak vode te štiti kožu od bakterija i ostalih štetnih, vanjskih utjecaja. 

Dva biljna ulja u našem “moćnom arsenalu” proizvoda za prirodnu njegu kože, prije svega namijenjena protuupalnom djelovanju su – ULJE BORAŽINE i posebno mirisno TAMANU ULJE.

ULJE BORAŽINE iznimno je bogato protuupalnom omega-6 masnom kiselinom (gama linolenskom) pa se zato ubraja u najljekovitija biljna ulja. Zbog sposobnosti inhibicije upalnih procesa koristi se za gotovo sve kožne tegobe: dermatitise, ekceme, akne i psorijazu. Ulje je izrazito korisno i u prevenciji ispucale kože, strija i u tretmanima ožiljaka. Smatra se da ima sposobnost usporavanja procesa stvaranja bora i učvršćivanja pa je boražina čest sastojak prirodnih krema. Obnavlja, njeguje, umiruje i vlaži suhu i osjetljivu kožu, a pročišćava i tonizira mješovitu i umornu kožu.

TAMANU ULJE ili kalofil također djeluje protuupalno pa se može koristiti kod svih upalnih stanja kože kao što su: dermatitisi, opekotine, upaljene vene, popucale kapilare i hemeroidi. Tamanu ulje primijenjeno na rane i druga oštećenja na koži ima sposobnost poticanja rasta novog tkiva, što ubrzava cijeljenje. Osim toga često se može pronaći u preparatima u anti-age kozmetici radi svojstva da stimulira sintezu kolagena. Ulje ima blagu i ugodnu aromu pa se stoga koristi u losionima i kremama te drugim kozmetičkim pripravcima. Može se primijeniti nerazrijeđeno direktno na kožu ili kao piling. Također, može se nanositi i kao dodatak hidratantnoj Vitaminskoj dnevnoj kremi ili Kremi s uljem noćurka.

Naš savjet je da jedanput dnevno – prvo nanesete kremu na lice te nakon toga dodate par kapi Tamanu ulja pa zajedno umasirajte u kožu! Rezultat je odličan.

Koža je poput papira. Upija sve, i na njoj ostaju zapisane sve crtice iz života, i dobre i loše… zato joj nemojte dopustiti da vas oda kao nekog tko ju (sebe) nije dovoljno volio.

Komentari su onemogućeni.