Legenda kaže da je najjači čovjek koji je ikada živio na kugli zemaljskoj bio Samson.

Bog mu je dao snagu s ciljem da spasi Izrael od ratničkog naroda Filistejaca. Jednom, kad je Samson putovao prema Filistejcima, napao ga je lav, no Samson je bio vješt i uspio je savladati lava. Samson se zaljubio u ženu imenom Dalila. Znajući da im je Dalila jedina šansa da savladaju Samsona, Filistejski vođe potkupili su Dalilu da im oda tajnu u čemu leži Samsonova snaga. Dalila je bila pohlepna i željela je novac pa je nagovorila Samsona da joj oda svoju tajnu. ”Snaga je u mojoj kosi. Nikada ju nisam rezao. Kad bih ju odrezao, izgubio bih svoju snagu”…otkrio joj je svoju tajnu Samson i tako si potpisao osudu.

I u današnje, moderno doba, jedna od rijetkih stvari koju jednako žele oba spola – je kosa. I dok možda muški dio populacije svoju želju može zahvaliti Samsonu i dokazu da je kosa sinonim nepobjedivosti, snage i muževnosti, žene žele imati lijepu i bujnu kosu iz ponajprije estetskih razloga. Zdrava, sjajna i njegovana kosa sinonim je za ženstvenost prije svega.

Korijen kose najjači je u prvih dvadeset godina života. S godinama, ali i zbog raznih vanjskih utjecaja – kosa slabi, postaje krhkija, rjeđa… Lučenje prirodnih ulja vlasišta smanjuje se nakon tridesete godine života što dodatno doprinosi suhoj i beživotnoj kosi. Smanjenjem razine estrogena u doba menopauze, kosa postaje oštrija, gubi elektricitet, počinje sijediti. Tekstura joj se vidljivo mijenja i postaje grublja.

No, bez obzira na to u kojoj se životnoj dobi trenutno nalazite, postoje načini na koje možete njegovati kosu kako bi ona (p)ostala podatna, ljepša, sjajnija i zdravija. Prije svega, “hranite” svoje tijelo, pa tako i kosu tj. vlasište – i izvana i iznutra. Npr. ne unosite li dovoljne količine željeza u prehrani, velika je mogućnost da imate beživotnu kosu. Vitamin E također je ključan za kvalitetu kose pa pokušajte koristi sredstva za njegu kose koja ga u sebi sadrže.

I uobičajeni tretmani kose kao što je sušenje vrućim zrakom (tzv. feniranje), kovrčanje vrućim viklerima ili peglanje nepovoljno utječu na vlažnost kose. Ako ju ne sušite prirodnim putem (na zraku) – probajte smanjiti izvor topline na srednju ili najmanju razinu. Kad ste u prilici, ispirite kosu mlakom ili hladnijom vodom. To površinski sloj čini glatkijim, kosa se lakše raščešljava i sjajnija je te isto tako poboljšava prokrvljenost kože glave.

Redovito ju šišajte. Na taj ćete način spriječiti nastanak “ispucalih” vrhova. Probajte izbjegavati što je to više moguće razne i neprovjerene proizvode za stiliziranje kose (silikone, pjene, lakove…). Oni se “vežu” za kosu i teško ih je isprati tj. u potpunosti odstraniti pa tako se definitivno i povećava njihov loš utjecaj na vlasište. I naravno, najvažnije – želite li spriječiti opadanje, odnosno pojačati rast i kvalitetu kose, posebnu pažnju obratite na šampon kojim ju perete.

 

Naš bestsellerŠampon za jačanje i rast sadrži aktivne tvari –  ekstrakt koprive i ružmarina te eterično ulje ružmarina koji imaju antiseptičko djelovanje, pomažu uravnoteženom radu lojnih žlijezda te pospješuju prokrvljenost kože glave. Ovi učinci potiču obnovu stanica i veći dotok hranjivih tvari u korijen dlake, što jača korijen i potiče rast kose. Jedna od velikih prednosti je da se može koristiti nesmetano bez ograničenja za razliku od agresivnih terapijskih šampona koji imaju određeno vrijeme primjene.

 

Učinite sve da vaša kosa ne postane – legenda!

Komentari su onemogućeni.