Znate da nas je kreatorica naših života, fascinantna priroda, obdarila s pet osjetila. Odlučila je pri tome da osjetu njuha (mirisa) – daruje posebne moći.

Čarolija se događa kada aromatične note omiljenog mirisa dopru do našeg mozga i trenutno probude živa sjećanja na već proživljena iskustva i (lijepe) emocije. Sjećanja se tada pretvaraju u ponovno proživljavanje tog iskustva i te emocije… jer miris pokreće sjećanje na intenzivniji način od onog pokrenutog slikom ili zvukom.

Izdvojiti i sačuvati mirisnu komponentu jedne biljke vještina je kojom čovjek pokušava ovladati od davnina. Eterična ulja prirodne su tvari, dobivene ekstrakcijom iz aromatičnog bilja i poznata su još u dalekoj povijesti. Koristila su se u svakodnevnom životu, u religioznim obredima, u pripravljanju kozmetičkih proizvoda, u ljekovite i prehrambene svrhe. No, kroz stoljeća mijenjao se stil života i ljudi su lagano zaboravljali na sve blagodati koje mogu dobiti iz eteričnih ulja. I da se početkom 19. stoljeća René-Maurice Gattefossé, poznati francuski kemičar, radeći u svom laboratoriju nije ozlijedio pa uronio opečenu ruku u čašu s eteričnim uljem lavande koje mu se našlo u blizini te ju tako izliječio – možda modernog i fascinantnog svijeta aromaterapije ne bi bilo. No, na našu sreću – to se nije dogodilo.

 

Danas je primjena eteričnih ulja višestruka. Koriste za inhalaciju i vanjsku primjenu te čak i  za oralnu upotrebu. Postoje razna ulja i ima ih za sve ukuse i potrebe: protiv bolova, antibakterijska, za smirenje, za podizanje energije, ona koja pomažu respiratornom sustavu, probavnom traktu, protuupalna, za ponovno postizanje ravnoteže, za zarastanje rana, protiv glavobolje itd. Oduvijek su poznata po utjecaju koji imaju na razne dijelove našeg tijela i njihovim brojnim pogodnostima. Utječu na poboljšanje zdravstvenog stanja na blag i prirodan način.

Jedno od ulja koje bi svakako trebalo zauzimati stalno mjesto na policama vaše kućne “prirodne ljekarne” ili još bolje… u vašoj aroma lampici  je – LOPOVSKO ULJE. Ono djeluje protiv virusa i mikroorganizama svih vrsta. Pomaže zaštiti tijelo od bolesti kao što su gripa, prehlada, upala dišnih puteva, upala sinusa, bronhitis. Možete ga koristiti tako da njime osvježavate tj. oplemenjujete prostor. Nakapajte četiri do pet kapi u aroma lampicu, na keramičku pločicu, u difuzor ili potpourri… i mirisne note blagotvorno će djelovati oko vas i – za vas.

Inače, receptura lopovskog ulja potječe iz Srednjeg vijeka, a iza njegovog neobičnog imena krije se zanimljiva pričica. U 14. stoljeću jedna mala grupica lopova koja se po danu bavila aromaterapijskim poslom, po noći je pljačkala grobove. Budući je to bilo vrijeme kad je Europom vladala crna pošast – kuga, potrudili su se i uspješno izmislili recepturu koja ih je štitila od te opake bolesti. Koristili su mješavinu eteričnih ulja klinčića, limuna, cimetove kore, eukaliptusa i ružmarina. No, pravda ih je na kraju ipak sustigla, a francuskom kralju, u zamjenu za blažu kaznu, morali su otkriti recepturu.

Vjerovali u legende ili ne, jedno je sigurno. Ova lopovska mješavina jedan je od najboljih antivirusnih i antibakterijskih  eteričnih ulja koje možete imati pri ruci. Zato ovog “lopova” slobodno pustite u vaš život.

 

Komentari su onemogućeni.