Jesen. Prve asocijacije: žuto i crveno lišće, bakreno nebo, lokvice, rominjanje kiše po oknu prozora, nostalgija za ljetom, topli čaj i keksići, razvlačenje po krevetu, čitanje pod dekicom, francuske kapice, baloneri, tople veste, gumene čizme…


Kako zakoračimo preko kućnog praga, spremno uskačemo u nogavice frotiraste pidžamice, jače grlimo svoje kućne ljubimce i dječicu… uzimamo od ovog godišnjeg doba – najbolje. Ili nas ipak sustiže jesenski blues? Bez obzira ubrajate li se u obožavatelje godišnjeg doba bundevica i kestena ili pak patite od jesenske „melankolije“ – imamo nekoliko korisnih savjeta za prave male jesenske gušte.

Razmazite se bar jednom do dva puta mjesečno

Kombinacije i mogućnosti su razne. “Recept” je jednostavan: kreirajte vlastiti kućni wellness. Izaberite miris koji će vas opustiti i rastjerati teške misli i stres. U difuzor nakapajte par kapi jednog od aromatica eteričnih ulja po želji: atlaski cedar, bergamot, bijeli bor, borovice, eukaliptus, lavanda, ružmarin, cimet… Dok se tuširate ili kupate, postavite ga u blizini pa će se opuštajuća aroma stopit s toplom parom i opustiti vas. Ako nemate vremena za dugo tuširanje ili kupanje, možete u aromama uživati tako da unesete šalicu s mirisnim eteričnim uljima u prostor gdje se odmarate ili spavate. Uključite neku laganu, ambijentalnu glazbu – i opuštanje može početi.

 

Čitajte uz pijuckanje čaj

Dani postaju sve kraći, sunca je sve manje, kišnih i oblačnih dana sve je više. Idealno vrijeme za ostati kod kuće, sklupčati se pod dekicu i čitati. Razmazite se do kraja i uz dobru knjigu pripremite si domaće keksiće i pijuckate fini zdravi čaj. Naš čaj aromatica sastoji se od 15 vrsta ljekovitog bilja odabranog po djelotvornosti, okusu, aromatičnosti i vizualnoj privlačnosti. Cvijet sljeza, cvijet stolisnika, cvijet matičnjaka, list podbjela, list paprene metvice, list kupine, list maline, list koprive, preslica, cvijet primorskog vrijeska, maslačkov korijen, šipak, nevenov cvijet, cvijet kamilice, list breze,… pravo uživanje!

Stvorite ugodan (i zdrav) kućni ugođaj

Dekoriranje doma smatra se opuštajućom i kreativnom aktivnošću. Povremena promjena kućnih detalja utječe na pozitivno raspoloženje. Osigurajte dovoljan protok dnevnog svjetla. Kraći dani idealni su za stvaranje ugođaja uz mirisne svijeće i eterična ulja.

Naš prijedlog je Ravensara eterično ulje. Ono nema samo opuštajuću funkciju nego i protuupalnu. Djeluje i antibakterijski, protugljivično, protuupalno, antireumatski. Dr. Kurt Schnaubelt poznati svjetski aromaterapeut smatra ravensaru najboljim izborom u borbi protiv gripe.

Netoksično je i ono što je isto jako važno naglasiti, smatra se jedim od najsigurnijih eteričnih ulja za korištenje čak i kod male djece. Ubraja se u eterična ulja s najslabijim iritativnim učinkom. Najbolji način za korištenje eteričnog ulja ravensare je putem difuzera koji raspršuje sitne kapljice eteričnog ulja u prostor kako bi se spriječilo širenje uzročnika bolesti ili se nakapa par kapi u vruću vodu koja isparava i inhalira se nekoliko puta dnevno.

Savjet plus: zapišite sve te dobre odluke koje ste donijeli, pridržavajte ih se, ponavljajte ih što češće i – jesenskoj melankoliji recite bye bye!

Komentari su onemogućeni.