Te neke dobre kombinacije.
Prirodni sastojci.
Pravilno usklađene mjere.
Savršeno smiješano.
Idealno sklopljeno.

Postoje ti neki momenti u kojima se želimo opustiti na svim razinama: fizičkoj, duhovnoj, mentalnoj, emotivnoj. Želimo ukloniti svu neravnotežu iz života. Opustiti tijelo, smiriti duh, izliječiti emocije i izbistriti nejasne misli…

Postoje te neke malene, iznimno moćne kapljice (eteričnih) ulja uz čije se “društvo” upravo tako osjećamo. S kojima nema brige ni panike i sve je lagano, sve teče po planu.

Za biljna ulja kažu da su tekuća ljepota, a za eterična ulja da su duša biljke. Sadrže najčišće i najbolje od biljke. Po kemijskom sastavu imaju razna djelovanja na ljudsko tijelo i zdravlje… i zaista je prava šteta ne koristiti te malene kapljice koje nam mogu uljepšati život na mnogo načina.

Naš prijedlog ovoga puta dva su eterična ulja:

ET VETIVER

Eterično ulje vetivera često se naziva i „uljem mira“ jer ima izuzetno smirujući učinak na središnji živčani sustav. Koristi se u mješavinama za prevenciju i redukciju bora, ožiljaka i strija. Zbog svog umirujućeg djelovanja izvrstan je i u smanjivanju negativnih utjecaja stresa. Vetiver je odlično ulje za primjenu kod ljudi s masnom kožom budući regulira aktivnost žlijezda lojnica, te hrani i vlaži kožu. Manje poznata činjenica je da se koristi i kao fiksativ mirisa. Popularan je u izradi parfema zbog senzualnog i zemljanog mirisa, posebno u linijama za jači spol;-). Prizemne zemljane note koje će muški dio populacije ostavljati iza sebe sigurno neće ostaviti pripadnice nježnijeg spola ravnodušnima.

ET LOVOR

Eterično ulje lovora pravo je multifunkcionalno ulje. Blago djeluje u borbi protiv bakterija, a svoju pravu snagu pokazuju kao antiseptično, protuupalno i antifungalno “oružje”. Ublažava bolove i grčeve u mišićima te se koristi za tretiranje istegnuća i uganuća. Stimulira i cirkulaciju krvi i limfe, a poznat je i kao repelent jer svojim mirisom tjera insekte. Ima fini i blagi miris pa se koristi i kao osvježivač prostora. Ipak, važno je napomenuti da se ulje lovora koristi u ograničenim količinama jer se smatra da je u većim količinama čak i toksično. Kao što smo rekli – komarci ga ne “mrze” bez razloga!

Naše tijelo ima svoj ritam, a ako se potrudimo i malo ga oslušnemo, shvatit ćemo da su učinci aromaterapije – ono što mu treba. Eterična ulja mogu biti stimulirajuća, razbuđujuća, osvježavajuća i/li umirujuća. Zato je naš recept jednostavan.

U popodnevnim ili večernjim satima ukapajte par kapljica omiljenog vam, umirujućeg eteričnog ulja u aroma lampu, prigušite svjetlo ili upalite svijeće. Pustite laganu, opuštajuću muziku i odmarajte. Čitajte ili meditirajte. Pustite neka vam male moćne kapljice, “duše biljke” – donesu dobro raspoloženje bez nervoze i napetosti u okrilju vašeg doma.

Komentari su onemogućeni.